5 maneres de mantenir el nivell de dificultat dels teus cursos online

5 maneres de mantenir el nivell de dificultat dels teus cursos online
Temps de lectura: 4 minuts

Una amiga m’ha fet arribar l’entrevista a un catedràtic de Matemàtiques de la Universitat d’Alacant que confirma que aquest curs 2020-21, molts estudiants s’han matriculat de més assignatures que en cursos anteriors, i atribueix aquest augment a la sensació que tenen molts alumnes que resulta més fàcil aprovar els cursos online que s’ofereixen durant la pandèmia que els cursos de l’era pre-Covid-19. En aquest article reflexiono sobre aquesta qüestió.

[… L]a matrícula por asignaturas en la carrera este año también ha aumentado entre un 25% y un 50%. Hubo un exceso de aprobados y parece que ahora traten de hacer la carrera en rebajas, a gran velocidad. De coger 10 asignaturas han pasado a una media de 15 y 20.

Miguel Ángel Goberna

No he trobat cap informe que corrobori aquesta tendència, però confio en les afirmacions del professor Goberna i intueixo que es pot replicar en altres universitats. Si els estudiants van arribar a la conclusió que requereix menys esforç aprovar un curs online que el seu respectiu curs presencial, la causa, a part dels assumptes tècnics que el catedràtic indica, cal buscar-la en el disseny d’aquests cursos. A continuació descric cinc tècniques per no convertir un curs online en la versió de baix cost d’un curs presencial.

No basis el teu curs en videoconferències

Una videoconferència o e-lecture, si està pobrament dissenyada, permet als estudiants adoptar un rol passiu. Per exemple, si hi ha molts participants i l’activació de la webcam no és obligatòria, un participant pot estar present a la sessió però xatejar amb el mòbil. Si ofereixes videoconferències, assegura’t que les dissenyes de manera que fomentin la participació activa de les estudiants.

Considera si vols gravar les videoconferències

Si decideixes oferir videoconferències, reflexiona sobre les conseqüències de gravar-les per tal que es puguin veure després que hagin tingut lloc. Aquesta disponibilitat permet que els estudiants puguin organitzar-se de manera flexible, però també desincentiva l’assistència.

Un curs online mai ha de replicar un curs presencial, senzillament perquè el resultat sempre seria pitjor, ja que hi ha elements de la presencialitat que l’entorn virtual no pot substituir.

Fes una anàlisi dels teus estudiants: si la majoria són joves i sense càrregues familiars o laborals importants, potser no cal que estiguin accessibles sempre. Aplica el mateix raonament que a una classe presencial: si no poden assistir-hi, han de demanar a una companya que els passi les notes de la sessió. Una altra alternativa és fer-la accessible fins a una data determinada, p. ex. durant una setmana des que va tenir lloc.

Estructura el teu curs en temes o unitats

No intentis replicar en un entorn online l’estructura d’un curs presencial. Si les classes d’un curs presencials tenen lloc dos cops a la setmana durant 90 minuts cadascun, oblida aquesta estructura i crea temes, unitats o lliçons que s’estenen durant p. ex. una setmana. Crea diferents activitats per a cada unitat o tema, que poden ser mini videoconferències, sessions de Q&A, exercicis interactius, discussions sincròniques, o petits tests. D’aquesta manera, els alumnes veuran que tenen diverses activitats durant la setmana i no tindran la sensació que la càrrega de feina és menor.

Aplica l’avaluació contínua

Un disseny basat en classes magistrals i un examen final és molt tradicional i, si bé a una modalitat presencial pot servir en alguns contextos, en un entorn virtual és molt poc recomanable, perquè la falta de contacte físic dels cursos online desmotiva bastant i, per tant, és necessari crear activitats que requereixin que els alumnes hagin de connectar-se a la plataforma i comunicar-se entre si o amb tu de manera regular. Per tant, és millor crear diferents instruments d’avaluació, com exàmens parcials, learning artifacts, o els tradicionals “treballs”.

Crear un curs online requereix una mirada diferent. Un curs online mai ha de replicar un curs presencial, senzillament perquè el resultat sempre seria pitjor, ja que hi ha elements de la presencialitat que l’entorn virtual no pot substituir.

Photo by Sincerely Media on Unsplash
Share this

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.