Com crear exàmens online a prova de còpies (II): Aspectes pedagògics

Com crear exàmens online a prova de còpies (II): Aspectes pedagògics
Temps de lectura: 3 minuts

Aquest segon article d’una sèrie de dos continua explicant diferents mesures pedagògiques (i per tant, bastant barates) de dificultar que els alumnes copiïn a un examen online.

Aquest enfocament implica canviar el disseny d’un curs. Per tant, és important remarcar que per crear un bon curs online, és necessari repensar-lo de manera global i canviar no només el lloc on es realitzen les classes, sinó la visió del curs complet, des de la durada de les classes, el temari, les activitats, i la manera d’avaluar el coneixement. És per això que des d’octubre vaig defensar dissenyar un curs 2020-21 directament virtual, perquè passar d’una modalitat virtual a una presencial és més senzill que a la inversa.

Respecte a un test online, aquests són alguns aspectes pedagògics que pots considerar per tal que els estudiants no trobin interessant copiar.

Substitueix un test en línia final per diferents tests curts

Aquesta tècnica presenta dos avantatges. D’una banda, obliga els alumnes a treballar de manera regular a un curs, i aquest punt és un dels més febles en l’educació online. Com que els alumnes no van a classe, és fàcil perdre la motivació o la disciplina per dedicar al curs unes hores cada setmana.

El segon avantatge d’aquesta pràctica consisteix a treure pes a un únic examen. D’aquesta manera, els alumnes no s’ho juguen tot a una única carta.

Inclou altres activitats per avaluar el coneixement

Complementari a un test o com a substitució d’aquest, pots crear deliverables o learning artifacts que demostrin que els alumnes han assolit les habilitats i coneixements que l’assignatura requereix, com un article acadèmic, un dibuix, un mapa conceptual, un diari d’aprenentatge, un dossier, etc.

Fes un examen open-book

Si una estudiant pot usar qualsevol material per completar l’examen, no tindrà necessitat de copiar. Evidentment, aquest tipus d’examen no inclou preguntes que puntuen la memorització, sinó preguntes que requereixen aplicar un principi o teories, o justificar diferents afirmacions. El repte consisteix a crear preguntes d’aquest nivell que, a més, es puguin corregir de manera automàtica.

Si combines alguna d’aquestes tècniques pedagògiques amb algunes configuracions del teu EVA o de l’arquitectura virtual del teu centre, pots estar segura que molts dels teus estudiants no veuran cap sentit en idear maneres de copiar a un examen online.

Image by tjevans from Pixabay

Share this

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.