Crea cursos online de qualitat amb H5P

Crea cursos online de qualitat amb H5P
Temps de lectura: 6 minuts

La bona qualitat d’un curs online depèn del seu disseny pedagògic i no tant de les eines utilitzades per portar-lo a terme. En alguns articles anteriors he justificat, però, que el tractament de les dades que administren les eines a un curs online sí que determina la qualitat d’un curs online.

Partint d’aquests dos principis, és a dir, que la qualitat d’un curs online la determina el disseny i no les eines usades, però que les eines han de ser respectuoses amb la privacitat de les dades dels usuaris, sí que és cert que la combinació d’una eina robusta i un disseny sòlid és la millor recepta per a un curs online efectiu, eficient i atractiu.

Una d’aquestes eines és H5P. Al meu dossier pots veure una extensa mostra d’activitats creades amb H5P. A continuació explico per què aquest software pot augmentar la qualitat dels teus cursos online.

Una mica d’història

H5P va començar com a un projecte subvencionat pel govern noruec, i ha evolucionat cap a un projecte obert, desenvolupat per una comunitat. És de codi obert, gratuït, i compatible amb tots els navegadors i dispositius. H5P també té una opció de pagament, amb un suport personalitzat i una implementació més senzilla. En aquest article descriuré com usar la versió gratuïta, que requereix una solució d’allotjament.

Què té d’especial H5P?

Si vas fer el CAP als voltants de l’any 2007, com jo, potser vas aprendre a usar HotPotatoes, una eina per crear activitats online. Aquesta eina va ser el meu primer contacte amb l’e-learning i em va interessar molt, però la instal·lació del programa i la publicació de les activitats em resultava complicada. A més, era un producte freeware, i no open-source, és a dir, no hi havia una comunitat al darrere desenvolupant l’eina.

H5P pertany a la mateixa categoria que HotPotatoes, però no requereix cap instal·lació, és molt més senzilla d’usar, d’integrar a una plataforma, i funciona a qualsevol dispositiu. Especialment pel que fa a la incorporació de multimèdia, H5P supera HotPotatoes.

Si ets docent de llengües estrangeres, H5P ofereix particularment dues activitats que cap altra eina, comercial o no, inclou:

Dictation: grava’t a tu mateix o puja un àudio. Els alumnes han d’escriure el que escolten i el programa corregeix els seus textos:

Speak the Word: el clàssic exercici de fonètica i pronúncia. No has de gravar ni preparar res, el programa reconeix la pronúncia de paraules en diferents idiomes:

On pots usar H5P?

El més fàcil és que l’EVA que uses al teu centre pugui integrar H5P. De moment, només Moodle ofereix aquesta possibilitat. Si al teu centre useu un CMS (Content Management System) basat en WordPress o Drupal, també és possible instal·lar un plugin.

Si el teu centre no disposa de cap d’aquestes opcions, també pots afegir activitats H5P als teus cursos. Pots obrir un compte a la seva pàgina i crear contingut allà. Després, pots incrustar l’activitat a qualsevol altra plataforma que accepti contingut incrustat. Tingues en compte, però, que aquesta opció està pensada per fer-hi proves abans d’instal·lar H5P mitjançant alguna de les possibilitats existents, i que el contingut allotjat allà és públic. A més, pot ser que en algun moment deixi de funcionar, ja que molts usuaris la utilitzen com a repositori per a les seves activitats i aquesta no era la finalitat de la pàgina.

En qualsevol cas, si vols afegir activitats al teu curs mitjançant aquesta tècnica i no saps què és un codi d’incrustació, pots consultar aquest tutorial per publicar activitats H5P a una altra plataforma. Baixa fins a la secció Embed H5P Content.

Com crear activitats H5P?

Existeixen tutorials per crear pas a pas els diferents tipus d’activitat.

Quins usos pedagògics té?

H5P converteix la fase d’aprenentatge autònom, p. ex. a un model de classe inversa, en una activitat realment activa. Combinant una part teòrica amb aquestes activitats, els alumnes poden comprovar si han entès el contingut, i rebre feedback per trobar la resposta correcta o aprofundir en el tema. A més, gràcies a les diferents activitats que inclouen fotografies, l’aprenentatge pot millorar, ja que les imatges rellevants ajuden a comprendre millor alguns conceptes o processos.

Però també pots usar les activitats a la classe presencial tradicional. Si a la teva aula tens una pissarra digital, pots demanar una alumna que resolgui l’activitat, involucrant la resta de la classe.

Un dels avantatges de la tecnologia educativa és que pot transmetre continguts en qualsevol moment i sense límit en la quantitat d’alumnes. Explota aquest avantatge usant H5P i aprofita el valuós temps de classe per resoldre dubtes, fomentar la col·laboració, i aplicar el coneixement en contextos reals.

H5P logo by Joubel via Wikimedia Commons / GPL
Share this

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.