Dissenyar una tardor online és més eficient que una tornada a l’escola presencial

Dissenyar una tardor online és més eficient que una tornada a l’escola presencial
Temps de lectura: 5 minuts

Des de l’estiu de 2019, polítics, rectors d’universitat i alguns professors universitaris han basat la decisió que el curs 20-21 serà presencial en l’argument que l’educació online és pitjor que l’educació presencial perquè res no pot reemplaçar el contacte personal, i que l’educació online discrimina els estudiants amb pocs recursos. Aquesta afirmació tan categòrica no és del tot correcta. L’ensenyament online pot ser més apropiat per una alumna amb mobilitat reduïda o per un estudiant que viu a una zona rural i vol fer un màster. Una metodologia no és ni bona ni dolenta per se, depèn de molts factors.

Ja he comentat en altres posts que la causa de la bretxa digital no és l’educació online, sinó una gestió poc eficient per part de les autoritats. Igualment, també he defensat que l’ensenyament que va tenir lloc durant el confinament no és ensenyament online, sinó que té un nom: Emergency Remote Instruction. Dit això, vull argumentar per què deixar de banda els prejudicis sobre l’ensenyament online i enfocar els esforços i recursos en crear una educació online de qualitat, sostenible i accessible per la tardor de 2020 a secundària és més eficient que planejar una tornada a les classes presencial.

Menys estrès

Primer, les experiències a altres països demostren que als centres que van decidir a l’estiu que la tardor seria online, els docents van tenir molt menys estrès, perquè sabien què els esperava i què havien de fer. És important dir que, juntament amb la decisió, es va posar en marxa una sèrie de formacions per ser un docent online eficient.

Menys casuística

Planejar una tardor online és molt més senzill que apostar per una tornada a l’escola presencial. En primer lloc, no s’han de considerar tantes variants i la casuística és molt menor. Hem discutit sobre què passa si una nena està en quarantena, qui paga i quant al progenitor que s’ha de quedar a casa, què fer si uns pares no volen portar la seva nena a l’escola … L’educació online elimina aquestes consideracions i tots els esforços es poden enfocar a l’ensenyament de qualitat i la seguretat digital.

L’educació online elimina les consideracions que no són estrictament educatives i centra tots els esforços en l’ensenyament online de qualitat i en la seguretat digital.

Menys costos

Les escoles han de comprar gel hidroalcohòlic, mascaretes, termòmetres, fer obres a l’entrada per organitzar un accés escalonat i ordenat, contractar més personal de servei de neteja per desinfectar sovint les instal·lacions, etc. Si ens concentrem en l’ensenyament online, es poden reduir els costos que generen aquests aspectes i invertir-los en una bona arquitectura digital, en formar correctament els docents, i en contractar-ne de més.

I la bretxa digital?

Pels alumnes que no poden quedar-se a casa i que necessiten un lloc d’estudi o fins i tot un dispositiu electrònic, aquesta és la meva proposta. Es poden habilitar aules d’estudi a l’escola. L’escola estarà oberta durant els horaris habituals, i cada alumne tindrà assignada una aula, on hi haurà un docent que faci de suport, i uns quants ordinadors que es poden usar prèvia desinfecció per part de l’alumne que l’usi. Les mesures de mascaretes, gel, distància física, entrada escalonada, neteja de les instal·lacions, control de temperatura, etc. seran les usuals i les que el sentit comú estableix, però a menor escala, cosa que redueix la quantitat de contactes que una persona té a l’escola, i facilita el rastrejament.

L’ensenyament online és una solució apropiada en situacions extraordinàries com una pandèmia. Es pot discutir si és desitjable treure als joves la possibilitat de gaudir de tot el que l’escola presencial ofereix, però una de les pitjors solucions és retardar el començament de les classes i crear una generació Covid-19 amb un dèficit clar de formació respecte a altres països del nostre entorn.

Share this

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.