Dóna una oportunitat a Moodle (I): Implicacions socioeconòmiques

Dóna una oportunitat a Moodle (I): Implicacions socioeconòmiques
Temps de lectura: 4 minuts

Moodle és l’entorn virtual d’aprenentatge (EVA) més usada al món. Segons la meva opinió és, a més, la més sòlida i robusta que existeix. Moodle és un software de codi lliure i, com a tal, no té cap departament de màrqueting o vendes al darrere per convèncer ningú que és una bona eina. La seva millor publicitat és la seva funcionalitat, i els milions d’usuaris que l’usen eficientment però també amb una perspectiva crítica i molt exigent.

Com a una bona aplicació de codi lliure, el disseny és la part més feble de Moodle. Familiaritzar-se amb ella requereix paciència, ganes, i molt de temps. Però Moodle posa a l’abast de qualsevol persona interessada a usar-lo una extensa comunitat d’experts disposats a ajudar i una sèrie de formacions gratuïtes i de bastant qualitat.

Així i tot, és bastant normal que una professora no tingui temps ni ganes per passar el seu temps lliure aprenent a usar una eina que tampoc no és fomentada des de l’administració de manera explícita. En la següent sèrie d’articles explico per què val la pena esforçar-se a usar Moodle (o qualsevol altra plataforma de programari lliure). Començo la sèrie considerant no tant els seus avantatges educatius, sinó tenint en compte els efectes socioeconòmics que el seu ús implica.

Empreses transparents i auditables 

Per mi, aquest aspecte és el més important. El model de creixement de Moodle, com el de la majoria de productes de codi obert, és molt innovador i sostenible. Si una escola organitza un departament d’IT que instal·la, gestiona i administra la plataforma, l’equip de Moodle no rep cap benefici econòmic.

Covid-19 has also shown us that, in general, our institutions are behind the curve in the digital process, […] with politicians buying into whichever company they have personal ties to, or the first salesperson to dangle some shiny new toy in front of them.

Simona Levi, The bookbinder and the exorcist: the future of digitalisation in education (and everything else besides)

Si una institució no pot muntar un equip d’IT i vol usar Moodle, hi ha tota una xarxa de Moodle Partners que s’encarreguen de tot. Normalment, aquestes empreses són petites i locals, i han de pagar una part dels seus ingressos a Moodle. Així és com es financen aquestes empreses i Moodle, bàsicament. Els Moodle Partners no són grans companyies amb oficines off-shore que intenten evadir impostos, sinó PIMES que donen feina directa a professionals locals i que paguen els seus impostos.

Quin model vols que l’educació pública suporti? Aquest model on els teus impostos reverteixen en l’economia local, generen riquesa, i, com a conseqüència, augmenten la recaptació d’impostos? O un model com Google Suite for Education i Zoom, que viuen de les dades dels seus usuaris, no paguen impostos o paguen impostos minsos, cosa que reverteix en la qualitat de l’educació pública?

Quin model vols que l’educació pública suporti?

Si volem una educació pública de qualitat, hem de pensar en tots els factors que contribueixen a ella o la posen en perill. I l’ús acrític i ingenu de tecnologies educatives gratuïtes, a la llarga, posa en perill la qualitat de l’educació pública.

"moodle" by o.tacke is marked with CC0 1.0

Share this

2 thoughts on “Dóna una oportunitat a Moodle (I): Implicacions socioeconòmiques

  1. Trobo molt interesant el que indiques a aquest article. Com a mare d’una nena de 10 anys em preocupa molt que l’entorn d’ensenyament online de la escola pública de la meva filla sigui google i els seus serveis.
    Les mestres d’aquesta escola, no tenen formació i, potser tampoc interés com per implicar-se en aquest tema.
    Seria fantàstic que des del departament d’ensenyament implantessin una plataforma d’e-learning mitjançant moodle. Donaria lloc a un munt de nous puestos de treball qualificats: informàtics, enginyeres, dissenyadores, professores, lingüistes…
    Espero el següent article, salut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.