Dóna una oportunitat a Moodle (II): Moodle vs. GoogleClassroom

Dóna una oportunitat a Moodle (II): Moodle vs. GoogleClassroom
Temps de lectura: 6 minuts

En un article anterior, justificava usar Moodle (o qualsevol altre EVA sòlid) tot i ser més difícil d’usar. En aquest segon article de la sèrie em centro en la política de privadesa de tecnologies de l’educació gratuïtes com Google Classroom.

Learning management systems, like Moodle and Blackboard, leave a lot to be desired. They can be poorly designed, confusing, and/or contain too many functions than are needed. […] But, when an institution hosts their own Moodle installation, they are not inviting a for-profit third-party into the learning experience as a silent observer.

Tim Lepczyk, Eduhacker

Primer de tot, he d’aclarir que no sóc una experta en seguretat i privadesa de dades. Només sóc una ciutadana que sent i llegeix notícies dels mitjans de comunicació sobre el tema, i que per la meva professió he estat confrontada amb alguns temes relatius a la privadesa de dades. Si alguna informació que escric a continuació és errònia o poc acurada, estaré encantada d’aprendre i corregir-la.

Aplicació gratuïta?

Un servei mai és gratuït. Hi ha una diferència entre una aplicació de codi obert i una aplicació gratuïta. Com vaig explicar al meu article anterior, Moodle no és gratuït: la seva instal·lació i el seu manteniment només és possible amb experiència i coneixements. Però Google Suite for Education és gratuït, i això hauria d’aixecar suspicàcies per part de l’administració, que permet i fomenta el seu ús. Probablement, l’empresa s’aprofita d’alguna manera de les dades recollides i emmagatzemades.

Ús de les dades

La informació sobre privacitat i seguretat de Google Suite for Education indica que el servei no conté publicitat, i que les dades personals dels estudiants no s’usaran amb finalitats comercials. Però el que vull remarcar d’aquesta informació que proporciona Google és, precisament, la informació que no apareix: enlloc es nega que Google Suite for Education recull dades de les estudiantes amb finalitats internes.

De fet, llegint els seus Terms of Service, G Suite indica que

We may share non-personal information publicly and with our partners – like publishers or connected sites. For example, we may share information publicly to show trends about the general use of our services.

To summarize, we use the information we collect from all of our services to provide, maintain, protect and improve them, to develop new ones, and to protect Google and our users. We also use this information to offer users tailored content, such as more relevant search results. We may combine personal information from one service with information, including personal information, from other Google services.

Google Suite for Education

Això vol dir que és possible que, si d’alguna manera a alguna de les apps que no pertanyen a la Google Suite for Education es reculla la informació que una nena va estar malalta molt sovint, aquesta informació podria estar accessible per a una companyia de segurs en el futur. Sembla ciència ficció, però alguns capítols de Black Mirror ja són realitat.

Compliment del GDPR (General Data Protection Regulation)

El GDPR regula com tracten les companyies la nostra informació personal, i afecta qualsevol companyia que té clients a la UE. Google Suite explica clarament que no treballa conforme a aquesta llei. Com a alternativa, ofereix dos formularis que els administradors de la suite poden emplenar i usar.

L’aplicació sí que treballa conforme a regulacions dels EUA. Però jo, com a ciutadana europea, exigeixo i aspiro a usar eines de treball que compleixin amb les regulacions que el Parlament votat per mi ha ratificat, i no amb uns tractats signats per congressistes estatunidencs que no he votat.

In other words, many public (taxpayer funded) schools are now basically forcing parents to go against their better judgment by allowing a third-party entity to gather all kinds of private information from the next generation. […] This is, in other words, a treasure trove for a private company called Google; it is also a security risk since this information in total is extremely powerful and is designed to make sure that, even if a child decides to be cautious online or to carefully guard their profile – it will be too late because a complete dossier on them will already be out there in the hands of Google thanks to our government-monopoly public school system.

Daniel, comentari a Eduhacker

En resum, existeixen altres alternatives a Google Suite Education més respectuoses amb les regulacions europees. I és extremadament trist i preocupant el fet que a les administracions educatives només els interessi com reduir els costos usant aplicacions “gratuïtes” i que no entenguin o potser no els importin els costos reals d’aquestes decisions.

Logo de GSuite de Полковник Голем / Domini Públic
Share this

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.