Dóna una oportunitat a Moodle (III): Altres clarobscurs de Google Suite for Education

Dóna una oportunitat a Moodle (III): Altres clarobscurs de Google Suite for Education
Temps de lectura: 6 minuts

Fa uns mesos, va sorgir un escàndol perquè a la Comunitat de Madrid, durant el tancament de les escoles a causa de la pandèmia de la Covid-19, els nens amb beca de menjador van rebre cada dia menjar d’una cadena de menjar ràpid. La presidenta de la Comunitat de Madrid va rebre, amb raó, moltes crítiques. Tanmateix, no he sentit cap crítica ni repercussió als medis sobre l’expansió de Google Suite for Education als centres públics, que ja ha aconseguit introduir-se a dos terços de les escoles de l’estat espanyol. Aquesta genial analogia il·lustra que ambdós casos són molt similars en el fons:

Us imagineu que McDonald’s regalés els menús per sempre més a les escoles i instituts públics de Catalunya? Oi que ho veuríem clarament com una acció interessada evident i l’antítesi d’una alimentació rica i saludable? No voler McDonald’s no voldria dir que no volem menjar; només que hi ha molt més menjar per triar, i molt millor i que no volem que les nostres filles i fills només aprenguessin a apreciar hamburgueses i patates fregides

Cecilia Bayo, xnet-x, No signeu l’autorització per utilitzar Google Suite a les escoles

Aquest article és el tercer i últim de la sèrie que defensa i justifica l’ús a l’educació d’eines de codi obert o almenys respectuoses amb la nostra privacitat. Com ja he dit anteriorment, cal ser molt ingènua per no saber que, si un servei digital és gratuït, paguem amb les nostres dades. En les següents línies no repetiré allò que persones amb uns coneixements més profunds que jo en el tema de drets digitals expliquen de manera perfectament clara, sinó que recullo les seves argumentacions per deixar que cada família decideixi si està conforme amb l’ús de Google Classroom a l’escola de les seves filles.

La comunitat Xnet és una de les plataformes més sòlides d’Europa que tracta temes de seguretat i drets digitals, i s’han involucrat molt intensament en el tema de la digitalització de l’educació a Catalunya. Recomanen explícitament no signar l’autorització per usar Google Suite for Education a les escoles. La gent de Xnet va redactar i presentar a la Generalitat de Catalunya un pla de digitalització democràtica dels centres educatius sense Google absolutament detallat. La Generalitat va arribar a un acord amb Xnet i les famílies, però sembla que va trencar la seva paraula en plena pandèmia i no es compromet a dur-lo a terme.

A part dels seriosos riscos en la privacitat i seguretat, Xnet argumenta que autoritzar i permetre l’entrada de Google i altres corporacions als centres públics dóna a entendre als nens, joves i famílies que internet és Google i que no hi ha altres opcions més sostenibles i respectuoses.

Les escoles públiques, moltes sense saber-ho, són la institució que ‘blanqueja’ l’ús de Google. En lloc de ser, precisament, “espai lliure de Google”, que incentivi l’ús d’opcions crítiques (estem parlant de centres públics), el que fan per desconeixement, inconsciència o, comptats casos, altres interessos, és aprovar-lo i legitimar-lo.

Xnet

Que consti que ni Xnet ni jo estem acusant la comunitat educativa ni les famílies. Més aviat, és el govern (sigui del color que sigui) qui ha mostrat una deixadesa vergonyosa en aquest camp.

El esfuerzo de adecuación quedaría en mano de los centros, ya desbordados de responsabilidad y trabajo, agotando la paciencia del alumnado, profesorado y familias. Esto produce rechazo y los aboga a los brazos de corporaciones que facilitan la digitalización a cambio de hábitos de dependencia y de clientes cautivos.

Simona Levi, ¿Qué futuro para la digitalización en la educación (y en todo lo demás)?

Val la pena passar una tarda llegint els articles de Xnet i Simona Levi citats en aquest post i, després, prendre una decisió informada sobre les tecnologies educatives que els nostres joves estan usant.

Foto de Quartzla a Pixabay
Share this

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.