A la primavera de 2020 no es va fer docència online

A la primavera de 2020 no es va fer docència online

Durant el confinament a causa de la Covid-19, les escoles van tancar i d’un dia per altre l’ensenyament es va fer usant plataformes i eines digitals com Zoom o el correu electrònic. Deixem una cosa clara: això no és educació online, això s’anomena Emergency Remote Instruction. L’educació online implica un disseny molt sòlid, l’ús d’una arquitectura que garanteixi la privadesa de les dades, i la creació de materials aptes per a tot tipus d’aprenents. Anem a posar uns exemples de com una educació online de qualitat enfoca alguns aspectes d’un curs.

Inversió de temps

Primer de tot, algunes estimacions indiquen que crear un curs online suposa de quatre a deu vegades més temps que crear-ne un presencial. He dit curs, perquè el concepte de classe online és molt limitat. Un curs online es composa de classes online o no. Una cosa és, per una urgència, oferir durant un curs tradicional una o dos classes online (és a dir, sincròniques) de manera més o menys improvisada, i altra molt diferent construir un curs online exclusivament basat en classes online. Personalment, no he participat ni he dissenyat mai un curs online d’aquestes característiques.

Crear un curs online suposa de quatre a deu vegades més temps que crear-ne un de presencial.

Però tornant al tema del temps, els cursos que he dissenyat on jo era la docent van des d’unes 45 hores per un curs de 3 hores fins a un mes treballant 40 hores o més a la setmana per un curs de 60 hores.

Materials accessibles

Segon, un bon disseny online implica comprovar i garantir que cada material s’adapta als aprenents amb diferents circumstàncies i a tots els dispositius i navegadors. Per exemple, usar textos que resalten paraules clau amb colors i no amb negreta no és una tècnica apropiada per estudiants daltònics, i els textos amb frases llargues dificulten la comprensió als estudiants amb dislèxia. Igualment, els arxius audiovisuals de gran tamany provoquen que la pàgina trigui molt a carregar-se, i els alumnes amb connexió a internet pobra tindran una experiència negativa. A més, pot ser que els dispositius mòbils no puguin reproduir aquests fitxers. Tot això i més s’ha de tenir en compte al l’hora de crear els materials per un curs online.

Redisseny de les classes presencials

Respecte de les classes online, o classes virtuals, és a dir, els entorns on docent i estudiants es troben en un moment determinat a una plataforma concreta, cal tenir en compte una sèrie de consideracions.

En general, poques classes virtuals permeten que tots els participants activin la càmera web, ja que aquesta modalitat necessita un consum de dades molt gran i, com hem dit abans, això no sempre es pot garantir. Per tant, hem de comptar que les pràctiques i estratègies que poden ser apropiades a una classe tradicional no funcionen a un entorn virtual, i és necessari canviar l’estructura i fins i tot el contingut d’una classe online respecte d’una presencial.

Privadesa

Un altre aspecte molt important és la seguretat i la privadesa. L’educació online ha de garantir que les dades i la comunicació que es generen al curs estan segures i que, per exemple, les dades personals no deixen cap rastre al servidor. Això s’assegura amb una arquitectura on cada aplicació usada ha passat un examen molt exhaustiu basat en els requeriments d’una experta en seguretat i xarxes.

La educación online no es solo que los profesores se graben mientras dan la clase.

Josep A. Planell, rector de la UOC, eldiario.es

Control de qualitat

Finalment, un cop creat el curs, és necessari provar-lo a diferents navegadors i a diferents dispositius, de manera que poguem estar segures que els estudiants poden accedir-hi des del primer dia. Potser a l’educació secundària aquest aspecte no és tan important, però als MBA o màsters on els estudiants han pagat taxes molt elevades, una situació on un estudiant no pot accedir al curs perquè usa un navegador determinat senzillament no és acceptable.

Aquests aspectes donen una idea de la rigorositat i planificació que una educació online de qualitat implica. Creus que l’educació oferida durant la pandèmia va ser educació online?

Photo by visuals on Unsplash 

Share this

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.