Hybrid learning, online learning, classes virtuals: com orientar-te en la selva de conceptes

Hybrid learning, online learning, classes virtuals: com orientar-te en la selva de conceptes
Temps de lectura: 10 minuts

Fem un exercici: una universitat descriu un grau de la seva oferta amb l’expressió “Modalitat: online”. Si ets una possible alumna interessada en el curs, què entens? I si ets el gestor del programa, què vols indicar exactament? Que no hi ha cap sessió presencial, ni tan sols els exàmens finals? Que el curs es basa en seminaris web?

L’educació online ja és una oferta educativa habitual, sobretot en l’educació superior. Moltes universitats ofereixen graus, màsters o programes d’especialització en la modalitat online. Però durant els últims anys han sorgit diferents variacions i la categoria “educació online” ja no és suficientment rigorosa per a donar una idea del disseny d’un curs o programa. Si ets un formador independent o tens una acadèmia o ets responsable de programes d’una universitat, és important explicar bé en què consisteix el teu programa o curs. Igualment, si ets una futura estudiant interessada a completar un màster, has de saber analitzar els diferents conceptes que han sorgit i que s’usen en l’àmbit de l’educació online, de manera que puguis prendre una decisió ben informada abans de pagar les taxes per un curs. Aquest article aclareix i explica els diferents conceptes en l’àrea de l’educació virtual.

Online learning, aprenentatge online, aprenentatge virtual

Aquesta metodologia implica que gran part (segons algunes autores, més del 80%) de la comunicació, de les tasques, i de la gestió té lloc mitjançant diferents tecnologies digitals, com un EVA (entorn virtual d’aprenentatge, com Moodle o Blackboard), els xats, o els fòrums.

En general, l’etiqueta “aprenentatge online” és bastant general i no ofereix informació detallada sobre la metodologia, perquè l’aprenentatge online pot ser asincrònic o sincrònic:

  • a la modalitat asincrònica, els alumnes completen les tasques al seu ritme, dins d’una certa estructura. Igualment, la comunicació i la interacció es desenvolupen de manera diferida, mitjançant fòrums, missatgeria instantània, o el correu electrònic.
  • a la modalitat sincrònica, els alumnes i el docent es reuneixen a un dia i hora específics a una plataforma de videoconferència. Durant aquestes sessions en temps real (o live sessions), es poden realitzar tasques en grup, completar-les, i discutir-les. 

Evidentment, les dues modalitats es poden combinar. Aleshores la categoria ja és una altra: aprenentatge mixt.

Aprenentatge mixt, semipresencial o blended learning

Segons algunes classificacions, un curs es pot considerar mixt si el component online (asincrònic o sincrònic) ocupa entre el 30% i el 79% del temps. La resta del temps, l’educació es desenvolupa a la classe tradicional. La flipped classroom o inverted classroom model (en català, classe inversa) és una varietat molt efectiva del blended learning.

Durant la Covid-19, però, les sessions presencials s’han hagut de moure a un entorn virtual, i això ha generat dues modalitats addicionals: el Blended Synchronous Learning i el HyFlex Model.

Blended Synchronous o Synchronous hybrid

El model blended synchronous o synchronous hybrid es dissenya com un curs tradicional basat en classes presencials però amb la particularitat que els estudiants poden escollir indistintament des d’on participar: si a l’aula del centre o des d’un altre lloc. Aquest model requereix una bona infraestructura tècnica. Per exemple, necessita un sistema de videoconferència que permeti que la càmera enfoqui la persona que està parlant, i que transmeti el senyal de les alumnes que participen en la sessió des de casa seva. A més, el docent ha de dissenyar les seves classes tenint en compte aquesta doble modalitat, de manera que cap alumne se senti ignorat. És a dir, la retransmissió en temps real d’una classe no és blended synchronous.

HyFlex Model

El Hyflex model és un concepte i una metodologia bastant nova que s’ha estès ràpidament a moltes universitats estatunitenques durant la Covid-19, i, concretament, durant la planificació del semestre de tardor, i ofereix tant els docents com les alumnes absolut control sobre la manera de com participar en un curs.

Igual que el model híbrid, el HyFlex model consta de fases asincròniques i sessions presencials en temps real. Aquestes sessions es dissenyen (des del punt de vista tecnicopedagògic) de manera que qualsevol participant pot decidir com assistir-hi, i canviar de modalitat durant el curs.

L’avantatge d’aquest model és que s’adapta a gairebé qualsevol casuística: els alumnes que no tenen bona connexió a casa i que, per qualsevol raó, volen anar al campus, poden anar a l’aula i utilitzar la wifi del campus per completar les tasques asincròniques. Els estudiants que prefereixen no anar al campus, poden seguir el curs amb total facilitat. I els docents poden escollir des d’on donar la classe.

Com en el model blended synchronous, és necessària una bona insfrastructura per implementar aquest model.

El model HyFlex és extremadament flexible, però el disseny es pot afinar per arribar a encara més alumnes. Es tracta del model Multi-Access.

Model Multi-Access o Multimodal

El model multi-access és molt similar al model HyFlex, però amb una diferència: el curs es pot seguir de manera asincrònica, igual que les activitats completades durant aquestes sessions.

Per exemple, durant la sessió en temps real, la docent ha aclarit algunes idees equivocades que ha observat durant la fase asincrònica, i els alumnes han treballat en grup per resoldre problemes. En un model multi-access, la sessió es grava i la docent sempre es dirigeix als alumnes que veuran el vídeo més tard de manera diferida. La docent afegeix tasques online que aquest grup d’alumnes han de completar, i crea una discussió al fòrum per tal que els alumnes escriguin els seus dubtes o publiquin les seves respostes.

Aquest model s’organitza idealment entre dues persones, ja que suposa molta càrrega per a un únic docent.

Aquests són els termes que la comunitat acadèmica actual recomana usar per descriure els cursos o programes online. Si la teva institució ofereix cursos online i vols descriure clarament la teva oferta per augmentar el nombre d’inscripcions i donar transparència al teu programa, pots contactar amb mi.

Photo by Joshua Hoehne on Unsplash
Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Share this

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.