Quan substituiries el formatge pel tofu?

Quan substituiries el formatge pel tofu?

Aquest pensament no és meu, sinó que es basa en l’article Tofu Is Not Cheese: Rethinking Education Amid the COVID-19 Pandemic de Yon Zhao. El tofu té un sabor, una estructura i una manipulació diferents del formatge. El tofu pot ser una alternativa o un complement al formatge, però tractar de reemplaçar-lo és un error. L’analogia amb l’educació online i presencial que estableix l’autor és simple:

Online education cannot replace all functions schools play in our society, but it can do a lot more than being a lesser version of f2f schooling.

Yong Zhao, Tofu Is Not Cheese: Rethinking Education Amid the COVID-19 Pandemic

En un article anterior vaig argumentar que la majoria de pràctiques que es van aplicar des de març de 2020 a les escoles no és educació online, sinó Emergency Remote Instruction. Allà vaig argumentar què suposa un bon disseny online. En aquest article vull rebatir les afirmacions simplistes que he estat escoltant des de l’estiu de 2020 quan es discuteix sobre el tancament d’escoles o universitats o se n’insinua la possibilitat.

L’educació online no és ni millor ni pitjor que l’educació tradicional

A les entrevistes a rectors d’universitat i responsables polítics he sentit la tesi que l’educació online aconsegueix pitjors resultats que l’educació tradicional. Si els hagués entrevistat jo, els hauria demanat que citessin un article acadèmic sòlidament dissenyat que confirmés aquesta afirmació, perquè les expertes en aquest camp han arribat a la mateixa conclusió: no hi ha cap estudi que confirmi quina de les dues modalitats és més beneficiosa pels estudiants. Bàsicament, perquè hi ha molts criteris per valorar l’efectivitat d’un mètode: els resultats d’aprenentatge, el temps invertit a aconseguir-los, les preferències de les alumnes, dels docents, la inversió econòmica, etc.

A meta-analysis […] integrating research studies that compared learning from electronic distance education to learning from traditional classrom instruction [indicated] no practical differences in learning between face-to-face and electronic distance learning.

Clark, R.C i Mayer, R.E, e-Learning and the Science of Instruction

Aleshores, per què existeix aquesta idea entre la societat i s’accepta sense qüestionar-la gaire?

L’educació online no ha de reproduir l’educació presencial

La principal raó per afirmar que l’educació online és menys desitjable que l’educació presencial es basa en l’assumpció que l’ensenyament online consisteix a replicar la classe presencial, a ser possible fent-la més divertida. Un exemple és l’aplicació Bitmoji, que permet crear avatars i escenaris, com p. ex. una aula:

Algunes recomanacions per usar Bitmoji a l’educació que la web boredteachers proposa són un bon exemple de la idea que diverses empreses de software educatiu usen per promocionar els seus productes:

  • Make it cozy with an ocean view (swipe right)
  • Turn your classroom into a cafe/restaurant
  • Make a “Starbooks Cafe” with a library full of hyperlinked books for students to check out
  • Make the classroom assignments fun and interactive

Els adjectius “xulo”, “guai”, “interactiu”, “divertit” o similars utilitzats per a definir alguna eina digital educativa desprestigien la solidesa de l’educació online.

[T]here is not a 1:1 correlation between f2f teaching and online teaching, and the longer we ignore that fact and try to make online a simple substitute for in-person instruction, the more our students miss out.

Sarah Pazur, The Menagerie, Myths and Merits of the Bitmoji Classroom

Quan els responsables polítics i acadèmics valoren en públic la idoneïtat de l’educació virtual, haurien de llegir abans què diu l’evidència científica. L’educació online no pot proporcionar menjar gratuït a les nenes que ho necessiten, però pot millorar l’educació presencial, p. ex. donant accés a les classes a alumnes que per diferents raons no poden desplaçar-se a l’escola, o estenent el coneixement més enllà de les quatre parets de l’aula. No es tracta d’escollir entre una modalitat o l’altra, sinó de millorar l’educació i proporcionar una educació de qualitat en qualsevol circumstància a tothom.

Imatge (C) de boredteachers.com
Foto d'eKokki a Pixabay

Share this

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.